Nasıl CV Yazılır? 4 Adımda Özgeçmiş Hazırlama Taktikleri

Düzce’de konumlanmış, İnsan Kaynakları alanında danışmanlık yapan Dynamic HR Service olarak, siz adayları en iyi şekilde tanıtıp en uygun pozisyonlara yerleşmenizi sağlayacak özgeçmişlerinizi düzenlemekte yardımcı olacak, “nasıl CV yazılır?” sorunuzun cevabı olacak yazımızdasınız. Daha detaylı bilgi ve hizmetler için iletişim kısmından bize ulaşabilirsiniz.

Mezun oldunuz, hala öğrencisiniz ya da kariyer planınızda değişikliğe gitmeye karar verdiniz… Güncel bir özgeçmiş hazırlamak bu yoldaki ilk basamak!

CV Nedir?

Öncelikle CV nedir? CV Latince’de Curriculum Vitae yani özgeçmiş olarak karşımıza çıkar. İçeriğinde kişisel bilgiler, iş deneyimleri, yetenekler, alınan eğitimler, sertifikalar, iletişim bilgisi vb. işe alım sürecini yöneten kişiye adayı tanıtacak özet bilgileri ve adayın niteliklerinin, pozisyonun gereksinimleri ile örtüşüp örtüşmediğini değerlendirerek ilk imajın oluşmasını sağlar. Şimdi adım adım nasıl CV yazılır sorusunun cevabının adımlarının üstünden geçelim…

Dipnot: Özgeçmişler kişiye özeldir, tek bir doğru formatı yoktur. Kendi geçmişinize göre işe alım uzmanlarının ilgisini çekecek özelliklerini parlatmanız gerekir. Özetle, hiç deneyiminiz yok ancak çok iyi bir okuldan mezunsanız başa bunu yazmanız ya da bilinen sektöründe öncü bir firmada staj yaptıysanız bunu daha görünür kılmanız gerekir. Hiç bir öne çıkan özelliğiniz olmadığını düşünüyor olsanız da inanın bu sadece kendinizi iyi pazarlamakla ilgili, kendinize bu konuda güvenin.

1. Amaç – Özgeçmişi ne/kim için hazırlıyoruz?

İlk aşamada İngilizce mi yoksa Türkçe bir CV mi hazırlayacağımıza karar vermeliyiz. Buna karar verirken başvurulacak pozisyon, şirketin beklentisi ve menşei önem arz ediyor. Benim tavsiyem ikisini de hazırlamanız.

2. Şablon seçimi

Yazılacak çok ya da az bilgi olabilir, önemli olan kompakt halde en çok bilgiyi açıklayıcı şekilde sunmak. Gereksiz detaylara girmeden önemli kısımları parlatıp iş alım uzmanlarının dikkatini çekebilmek. Sayfalarca özgeçmişinizin olması size avantaj sağlamaz, aksine ilk sayfada bulunmayan değerli bilgiler hızlı taramalar esnasında göz ardı edilebilir. İnternet üzerinden ulaşabileceğiniz bir çok CV formatı bulunmaktadır. Dilediğiniz zaman güncelleyebileceğiniz şekilde bir format için online olanlarından kaçının, ilerleyen zamanlarda güncelleme için ücretli versiyona geçmeniz talep edilebilir. İki şekilde de örnek paylaşıyor olacağım… Sütun kullanılarak, daha işlevsel ve kompakt bir CV modeli tercih edilebilir.

Günümüzde CV taramaları elektronik olarak yazılımlar tarafından da yapılabilmektedir, ATS (Applicant Tracking System) gibi. ATS uyumlu özgeçmiş yazabilmek için bu linki inceleyebilirsiniz:

https://www.lookuphr.com/post/ats-nedir-cv-nizle-botlar%C4%B1-yenmek-i-%C3%A7in-5-i-pucu.

Yurtdışı başvurularında özellikle yüksek lisans başvurularında tercih edebileceğiniz bir portal: 

https://europa.eu/europass/tr/create-europass-cv

Başka bir online CV oluşturma aracı, bir çok şablon içinden tercihte bulunma imkanı mevcut: 

https://www.canva.com/tr_tr/cv-ozgecmis/sablonlar/

Tüm bunları es geçerek, kalbiniz kadar temiz bir Word dosyası açıp istediğiniz şekilde bir şablon hazırlamanız da mümkün.

3. İçerik

Özetle kendimizi pazarlayacağımız bir sayfalık yazıdan bahsediyoruz. Bu başlığı bir kaç bölüme ayırıyor olacağım:
Kişisel bilgiler: Tam ad – soyad, uyruk, cinsiyet, ikamet etiğiniz şehir ve ilçe, telefon ve e-mail gibi iletişim bilgileri içermelidir.
Hakkımda: Bu oldukça tavsiye edilen bir kısımdır. Çünkü özgeçmişimizi tarayan kişinin ilgisini çekmemizde etken rol oynuyor. Kısa cümlelerle sizi en parlatacak deneyim süresi, okul, yetenek vs. bilgilerden bahsedebiliriz.

  • Deneyim: Bu konuda bir çok hurafe dolaşsa ve her kafadan başka bir ses çıksa da deneyim özellikle Türkiye’de başvurularda en üste koymanız gereken bölümdür. Ters kronolojik yani şu an yapmakta olduğunuz ya da en son ayrıldığınız işten başlayarak ilk işinize doğru sıralamanız gerekir. İş deneyimlerinizden bahsederken her zaman en az üç maddeden oluşacak iş tanımlarınızdan da bahsetmenizde fayda var, yine lafı çok uzatmadan. Bunun dışında hepimizin bildiği gibi; hangi şehirde ve tarih aralığında, nerede ve hangi pozisyonda çalıştığınızı belirtmeniz yeterli.
  • Eğitim: Yine ters kronolojik olarak varsa yüksek lisans, lisans, lise… şeklinde ilerlemeli. Okuduğunuz okul, bölüm, mezuniyet yılı belirtmeniz yeterli. Mezuniyet yılı eklenmesi konusunda; eğer yeni mezunsanız bu sizi deneyimsiz gösterecektir. Sadece buna bakılarak elenmenizi önlemek için hiç yıl eklenmemesi ve eğer yüksek ise not ortalamanızı eklemeniz daha faydalı olacaktır.
  • Dil: Yabancı dil var ise seviyeleri ile belirtmemiz varsa sertifika bilgisi paylaşmamız, yabancı dilde hazırlıyorsak anadilimizi de eklemiz bu bölüm için verebileceğim ipuçları.
  • Sertifikalar/Lisanslar/Seminerler: Elimizdeki geçer akçe, iş alanımızla ilgili olan belgeleri yine yıl, kurum ve konu belirterek paylaşabiliriz kısaca.
  • Yetenekler: Hepimizin sağ baştan: Word, Excel, Powerpoint, şeklinde sıraladığımız alandır. Aslında burası işlevsel kullanıldığında iş görüşmeleri sırasında da sizin için faydalı olabilir. Sadece dijital değil bireysel yeteneklerimizden de bahsedebilir ve önü-arkasıyla düşündüğümüz takdirde mülakat sırasında sorulduğunda bizi öne atabilir.
  • Gönüllü Çalışmalar / Sosyal Aktiviteler: Bu kısımda; bulunduğumuz gönüllü projeler, okulda katıldığımız kulüpler ya da sosyal çalışmalarla başvurduğumuz pozisyonun lehinde hanenize artı puan olarak yazılır.

4. Fotoğraf

Özgeçmişe fotoğraf eklenir mi? Bu hususta bazı görüşler fotoğraf kullanılmaması yönünde, yurtdışı başvuruları için tabii. Çünkü Türkiye dışı başvurularınızda dış görünüşünüzden çok onlara sağlayacağınız faydalarınız ve nitelikleriniz önemli. Türkiye’deki bir çok şirket fotoğraf koymasanız da sizden fotoğrafınız olan bir CV talep edebilir. Hatta belki fotoğraf olmadığı için CV’niz incelenmeden elenebilir. Ne kadar objektif bir işe alım sürecinden geçildiği ise… tartışılır. Peki, özgeçmişteki fotoğraf nasıl olmalı? Vesika boyutunda, tebessüm ettiğiniz, resmi kıyafetler içinde olduğunuz temiz ve düzgün görünen bir fotoğraf tercih edilebilir. Selfie ya da yan profil fotoğraflar profesyonel olmayacaktır.
Tamamıyla önermesem de İngilizce hazırlayacağınız özgeçmişler için ya da hali hazırdaki geliştirmek, kullandığınız dili profesyonelleştirmek için bu linki de inceleyebilirsiniz. Nasıl CV yazılır sorusuna dair iyi bir yabancı kaynak:

https://hwpi.harvard.edu/files/ocs/files/undergrad_resumes_and_cover_letters.pdf

Tüm bunlara ek olarak CV’nin tek sayfa, kompakt ve okunabilir bir formatta olması görünürlüğü arttırır. Bu da İK çalışanına en kısa sürede en çok bilginin aktarılmasını sağlayacaktır. Artık nasıl CV yazılır sorusuna dair bir çok detaya sahipsiniz. Başka sorularınız ve daha fazla bilgi için bu yazıdan devam edebilirsiniz…